Past Events

Magyar Mikulás Ünnepség / Hungarian St. Nicholas Celebration!

santa Ezúton szeretnénk meghívni benneteket 2013. december 14.-én Du 2-kor kezdődő Magyar Mikulás Ünnepségre.

Helyszín:
Stoneyway Village Clubhouse
8000 Stoneyway Drive
Houston 77040

A Mikulás Ünnepségen magyar énekekkel és versekkel várjuk a mikulást, aki ajándékokkal megrakodva érkezik. Kérjük, minden szülő hozzon saját gyermekének megjelőlt mikulás-csomagot! A magyar hagyományoknak megfelelően a mikulás ezen a napon csak egy csomagot hoz – megkérnénk mindenkit hogy kerüljék el a nagy méretű ajándékot. Az ajándékosztás után versek, énekek és játékok gondoskodnak majd, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól érezzék magukat. Hamarosan kiküldjük a dalok szövegét is, hogy aki nem ismeri az is résztvehessen az éneklésben. Kérjük a szülőket biztassák a kicsiket az aktiv részvételre, hogy ismerjék meg a gyermekeink,unokáink az együtt éneklés örömét, a mikulás várás izgalmát, amiben nekünk is részünk volt…

A rendezvényre a belépődíj családonként $10.

A jegyekből befolyt összegből kerülnek megvásárlásra némi dekoráció és terem bérelés. Kérünk minden résztvevőt, amennyiben lehetőségei engedik, valamilyen süteménnyel, sós ropogtatnivalóval vagy innivalóval járuljon hozzá a rendezvényhez. A segítséget előre is köszönjük! Tegyük együtt széppé a délutánt és feledhetetlenné gyermekeink számára! A magyar nyelv és kultúra ápolása az intézet egyik fő célja, ezért szeretnénk, ha gyermekeink minél több szép magyar szokással ismerkedhetnének meg.

Találkozzunk a Mikulás Ünnepségen , számítunk a megjelenésetekre!

RSVP at Info@HACAhouston.org

********************************************************

Holiday Party with Santa!

Saturday, December 14, 2013 @ 2 pm

Location:
Stoneyway Village Clubhouse
8000 Stoneyway Drive
Houston 77040

Join us as we celebrate this wonderful Hungarian tradition for our children here in Houston!

Due to food allergies and individual preferences, parents are asked to bring treats for their children and have the package clearly marked with the child’s name for Santa!

There is a minimal admission fee of $10/family ($5/individuals) to help offset decoration expenses and space rental.

If possible, please assist with bringing pastries, chips and/or beverages to the gathering – we thank you in advance and look forward to seeing you!

Kindly RSVP at
Info@HACAhouston.org

Background and context of gathering:
The Hungarian Santa, called Mikulás, (Me-ku-lash) visits children on December 6th, St. Nicholas’ Day, which is the name day of “Miklós.” Chidren put boots in the windows, like stockings being hung by the fireplace on Christmas Eve in the USA. If the child has been good, Mikulás leaves the boot filled with goodies – traditionally with candies, tangerines, walnuts, apples, dates and chocolate Mikulás figurines. Also, most children get small toys and books. If the child has been bad, the boot will contain just a switch usually with a devil-figure attached, indicating a spanking is in order! Since no child is all good or all bad, most get the switch and the treat! Mikulás-day is often celebrated in schools and in work-places for the workers’ children. Traditionally, children sing Mikulás-songs and when he appears the bravest children approach him to sit on his lap and recite a poem or sing a song. Mikulás then calls them one by one, praising them for their good behavior but mentions bad things as well!